Har du styr på ejerudgifterne?

28 november 2020
Camilla Skøtt

Det er dyrt at købe hus eller ejerlejlighed, og det er ikke kun et engangsbeløb, du skal hoste op med – du skal også løbende betale ejerudgifter. Har du styr på dem – ellers kan du læse mere om dem lige her.

Gennemtrawler du i øjeblikket den ene ejendomsmæglerside efter den anden i jagten på lige præcis den bolig, du altid har drømt om? Så er du med sikkerhed stødt på begrebet “ejerudgifter,” men hvad pokker dækker det egentlig over?

Svaret er ikke helt enkelt, men grundlæggende kan man sige, at det er en række udgifter, du skal betale, ganske enkelt fordi du ejer den respektive bolig. Og det løber alligevel op i en væsentlig udgift, så det er vigtigt, at du regner den med ind i dit budget, når du skal vurdere, hvor meget du har råd til at købe bolig for.

Ejerudgifter helt kort

Hvis vi skærer helt ind til benet, så er ejerudgifter kort og godt de kendte faste udgifter, der er forbundet med at eje den bolig, du har kig på – og det gælder, uanset om der er tale om et hus, en ejerlejlighed eller et sommerhus.

Men – og det er her, det bliver lidt kringlet – selve boliglånet og dit realkreditlån, som jo også er faste udgifter, er ikke en del af de såkaldte ejerudgifter.

Men hvad dækker ejerudgifterne så reelt over. Jo, det drejer sig om følgende:

– Ejendomsværdiskat

– Grundskyld (eller ejendomsskat)

– Udgifter til ejendomsforsikring

– Udgifter til en eventuel ejerforening

– Udgifter til diverse forpligtelse, fx rottebekæmpelse, renovation m.m.

– Ydelser på eventuel gæld du som køber overtager fra sælger

Udover de faste ejerudgifter skal du naturligvis medregne selve lånene i dit budget, ligesom du skal huske de variable udgifter, der er forbundet med at eje en bolig – for eksempel el, vand, varme, olie og gas.

Vil du vide mere om ejerudgifter, kan vi anbefale dig at læse denne artikel, der går i dybden med emnet.